Taste of Africa

A Safari full of Flavour

hem | english | swedish |      

English Swedish

Baobab Kitchen
Laga mat med oss

 

I vårt afrikanska utomhuskök Baobab Kitchen är det ofta fest! Vi har firat 1-åringar & 80-åringar och varje tillfälle är unikt". Det är bland det roligaste vi gör! I Baobab Kitchen lagar ni mat & bakar tillsammans med oss. Ni hjälper till så mycket ni vill. Musiken spelar, eldarna brinner & ni kopplar av tillsammans med vännerna, kollegorna, familjen, vinprovargänget, syjuntan, grabbarna, möhippan, lagkompisarna. Alla kommer och det tycker vi är underbart! ”Det är som att komma hem till någon, men utan alla förberedelser & disken efteråt”. Det är just så vi vill ha det – trivsamt, spännande & avkopplande – självklart med era avtryck i det vi gör. Vi lovar att det blir gott!

Baobab Kitchen bokas i fyra timmar för grupper om minst 10 - 30 personer under dagtid, eftermiddag eller kvällstid, från mitten av maj - första helgen i oktober. Matlagningen tar ca 1.5 timme och därefter kan ni njuta av maten och tiden tillsammans. Vi bokar in grupper, från måndag till fredag från kl. 12 och framöver. Sista bokningen är mellan kl. 18-22. Dagar då vårt Café är öppet till kl. 16, tar vi emot i Baobab Kitchen mellan kl. 18-22. Ni är hjärtligt välkomna att boka in er på telefon, via e-post eller besöka vårt Café så vi kan höra om era planer & önskemål!

Klicka för öppettider i Gårdsbutiken & Baobab Café

Är ni fler än 30? Hör av er, så kan vi planera tillsammans. Det är viktigt att alla får plats och trivs! Större grupper (fler än 30) går bra på dagar då vi inte har Caféet igång, så vi hinner förbereda. Mindre grupper (färre än 10) är också välkomna. Då kostar det lite mer per person. Vårt minimipris för en bokning motsvarar priset för 10 vuxna personer.

Vår passion är att erbjuda smaker som vibrerar av afrikansk mat-glädje och att förmedla den frihet som matlagning över eld innebär. Där finns inga AV- eller PÅ-knappar, nästan inga mått... och nästan inga klockor... Vi har samlat maträtter från många afrikanska länder, med viss betoning på det sydafrikanska Cape-Malay köket, som ligger oss extra varmt om hjärtat. Välj mellan de olika rätterna och kombinera som ni vill. Kom ihåg att alla måste komma överens om samma måltid. Vårt pris varierar beroende på de val ni gör. Ladda ner Våra måltidsförslag & priser, som uppdateras årligen.

Är du allergiker, vegetarian eller har speciella önskemål? Vi ger gärna förslag på en måltid som passar alla. Det ingår i vår service och kostar inget extra, med undantag i fall de önskade ingredienserna (t ex laktosfria produkter) kostar mycket mer och används för hela gruppen. Afrikansk tradition säger att ’guests deserve the best’. Därför använder vi noggrant utvalda råvaror. Vi använder alltid riktigt smör, eko-mjölk, eko-ägg, ekobananer och glass gjord på äkta vanilj och grädde. Vi använder aldrig smakförstärkare (t ex natriumglutamat E621). Vi väljer helst ekologiska råvaror när det är möjligt. Sedan många år tillbaka använder vi grillkol från en kolmila i Hedesunda.

Ni kan ta med valfri dryck till matlagningen och middagen. Olika sorters glas finns samt korkskruvar/öppnare. Vårt eget citrusvatten ingår. Det finns ett litet kylskåp till våra gäster. Det går också bra att köpa exotisk fruktjuice i glas från vårt Cafésortiment. I alla våra måltider ingår varm dryck efter maten. Vi erbjuder vårt eget afrikanska kaffe Freshly Ground Arabica, från små jordbruk i Afrika, och vårt sydafrikanska ekologiska Bushtea i sju olika varianter.


 
Konferenser & afrikansk dans

Vi hittar gärna en helhetslösning till er, arbetsplats eller förening, som vill träffas under en heldag i en skön & avspänd miljö. Förra året hade vi några grupper som dansade Afrodance med dansläraren Cosmos Azoba från Nigeria. Det var lyckat! Vi berättar gärna mer..

Afrodance Cooking!

Vi upprepar succén från förra året fredagen 16 augusti! Då bokar ni enstaka/eller i grupp för att lära er dansa med vår vän dansläraren Cosmos Azoba (min 10-max 30 pers.) och sedan lagar ni mat tillsammans i Baobab Kitchen. Det var fantastiskt roligt förra året!
Läs mer på hemsidan & Kalendern: http://www.taste-africa.com/events_swe.php

Hur klär vi oss?

Ha på dig kläder och skor som är bekväma, som tål att bli lite rökiga och som är ganska varma. Baobab Kitchen är helt och hållet en utomhusupplevelse. Vi har varma filtar att linda in sig när elden sprakar och natten är stjärnklar.

Är Gårdsbutiken öppen?

Gårdsbutiken står öppen. Där hittar du nya smaksensationer och genuint afrikanskt hantverk, personligt & charmigt. Allt är noga utvalt. Det brukar vara lättast att ni handlar i butiken & betalar för matlagningen på väg hem.

Bokning & betalning

När ni bokar Baobab Kitchen vill vi veta önskad dag & tid samt ett ungefärligt antal personer. Det går jätte bra att göra en preliminär bokning, som ger er tid att planera. Om någon annan vill boka in samma datum, så hör vi av oss och frågar hur långt ni kommit i planeringen. Vi vill gärna ha definitivt besked om er bokning så snart som möjligt, dock senast 6 veckor innan för att slippa säga nej till andra. Senast en vecka innan ni kommer vill vi veta hur många ni är, samt vilka maträtter ni väljer. Det går jätte bra att e-posta detta till oss! Vi frågar då om några i sällskapet har speciella krav på maten (tex allergi/veg). Vi hjälper gärna till med förslag som passar just er. Hör av er så snart det går om ni vill anmäla fler. Vi försöker alltid att ordna det!
Anmälan är bindande. Vid återbud senare än 48 timmar innan avtalad tid tar vi ut 50 % av priset. Vid återbud senare än 6 timmar innan avtalad tid tar vi ut fullt pris. Vi hoppas ni har förståelse, då alla förberedelser redan är gjorda. Om ni måste lämna återbud - nå oss på mobilen (070-264 2109)! Vi kan tyvärr inte ta emot sena återbud via e-post, för vi hinner inte alltid läsa e-post samma dag. Hos oss kan ni betala kontant och med kort. Vi kan fakturera företag och arbetsplatser. Säg gärna till om fakturabetalning i förväg.

Bokningar med barn

I Afrika är barnen alltid välkomna! Vi vill gärna att barn och vuxna ska kunna njuta av afrikansk matlagning tillsammans. De lite äldre barnen tycker ofta att det är mysigt att hjälpa till vid eldarna. Ibland gör vi en del av maten i en mildare gryta om det är många barn. Dessa priser gäller för barn: Barn 0-3 år kommer gratis. Föräldrarna får givetvis ta med sig mat till barnen. Vi värmer den gärna. Barn 4-9 år betalar 30 % av fullt pris. Vi dukar åt er & beräknar att ni äter mindre än äldre barn (fast inte glassen). Barn 10-12 år betalar 50 % av fullt pris. Vi dukar åt er & beräknar att ni äter mindre än vuxna (fast inte glassen). Ungdomar 13 åroch äldre betalar fullt pris. Vårt minimipris för en bokning med barn är summan beräknad för 10 vuxna personer eller motsv. OBS! För att alla ska trivas & må bra är det viktigt att vuxna håller ett öga på barnen t ex vid eldarna. Ta gärna med ett utomhus-spel eller aktivitet. Boccia & kubb finns! Butiken är ingen lekplats och området runt vårt hus är privat. Tusen tack!

Kan vi ta med hunden?

Det går jätte bra! Hundar är välkomna, men här är några regler: 1. Alla hundar ska vara kopplade. 2. Inga hundar vid eldarna när vi lagar maten. Det är trångt och det kan hända olyckor. 3. Inga hundar i anslutning till berednings-köket (lilla röda huset) eller bostadshuset (stora röda huset). 4. Vatten till din hund hittar du i en kran på laggårdsväggen. Ta med vattenskål.

Magiska ögonblick...

Glada röster, afrikanska trummor, leenden i skenet från eldar & lyktor, nybakat bröd, puttrande grytor med spännande kryddor, dofter av citrus, kanel, honung & röken från eldarna - hos oss blandas dofterna och aptiten växer. Sen, lugnet när sammetsnatten lindar in er i våra filtar, elden sprakar och stjärnorna tänds... Maskotarna i Baobab Kitchen kan skvallra om magiska ögonblick, men "What happens in Africa stays in Africa". Varje år hittar mellan 1000 och 2000 personer till Taste of Africa för att besöka Gårdsbutiken, fika i Caféet eller för att laga mat i Baobab Kitchen. Denna unika Afrikaupplevelse ger mersmak och sprider sig som ringar på vattnet. Vi hoppas att vi ses i sommar! HJÄRTLIGT VÄLKOMNA Åsa & Nolan

Klicka här för att skicka ett email
eller ring 0291-610 25,
070-264 2109


Berättelser under ett afrikanskt Baobab-träd

Många afrikaner tror inte att det någonsin finns några små Baobab-träd. Dessa träd kan bli enorma och vara upp till 3000 år gamla. De är antagligen de äldsta livsformerna i Afrika. På den torra heta savannen utgör Baobab-trädet en naturlig mötesplats i byn, ett landmärke och en källa av råmaterial. Det är av den fiberrika barken på den tjocka stammen som man tillverkar korgar, rep och mattor. Att använda barken på detta sätt är ekologiskt hållbart, för man använder bara en liten del av den tjocka stammen varje gång. Skadan på trädet läker snabbt.

Namnet ’Baobab’ är KiSwahili men alla länder där Baobab-trädet växer har sina egna namn för denna vackra gigant. I Sydafrika kallas Baobab-trädet Kremetartboom av afrikaans-talande och umShimulu, isiMuhu och isiMuku av Zulu-talande.

Det finns många legender och myter om Baobab-trädet. Eftersom löven faller av under torrperioderna sägs det att Gud planterade trädet upp och ner så att rötterna sticker upp i luften. Om Du plockar en blomma från Baobab-trädet riskerar Du att bli attackerad av ett lejon, eftersom blommorna innehåller så många andar. En man som dricker en dekokt från barken får skydd mot krokodiler och blir väldigt stark.

Vi valde namnet ‘Baobab Kitchen’ på grund av det intima sätt som afrikanerna lever med sina Baobab-träd. Det är en plats i skuggan där folk möts, äter, och pratar med varandra - ett socialt träd för sociala människor.

 Kunskap är som ett Baobab-träd - armarna hos en person räcker inte till för att inringa det
- afrikanskt talesätt -